Menu

Voor- en nadelen van het kopen en huren van een bestelauto als pakketbezorger

Steeds vaker moet je als pakketbezorger zelf een auto regelen. Dit is vooral het geval als je werkzaam bent als freelancer, maar veel pakketdiensten bieden de mogelijkheid om ook als werknemer in loondienst, tegen vergoeding, met je eigen auto de pakketten te bezorgen. Je hebt dan de keuze om een bestelauto te huren of te kopen. Lees hier de voor- en nadelen tussen deze twee keuzes.

Het verzekeren van je bestelauto

Als je een bestelauto huurt dan is de verzekering  geregeld  via het bedrijf waar je de auto huurt. Vaak is een gehuurde bestelauto alleen WA verzekerd en heb je een hoog eigen risico.Dit eigen risico kan voor een toeslag op de huurprijs vaak worden verlaagd. Voor pakketbezorgers geldt vaak een sterk verhoogd eigen risico waardoor de kosten erg kunnen oplopen.  Als je zelf een auto koopt kan je zelf een koeriersverzekering uitkiezen. Zo kan je zelf de beste en voordeligste zakelijke autoverzekering uitkiezen. Als je meerdere schadevrije jaren hebt gereden kom je bovendien in aanmerking voor korting op je autoverzekering. Heb je geen schadevrije jaren? Kijk dan of je in privé schadevrije jaren hebt opgebouwd en gebruik deze schadevrije jaren voor je koeriersauto. Let hierbij wel op dat je schadevrije jaren maar voor één auto tegelijk kunt gebruiken en dat je je privé auto dan met 0 schadevrije jaren zal moeten verzekeren.

Onderhoud van je auto

Een voordeel van het huren van een auto is dat je zelf geen kosten voor het onderhoud hebt. De kosten voor het onderhoud en de afschrijving zijn voor rekening  van het verhuurbedrijf. Als je een freelancer bent  en in het bezit bent van een eigen bestelauto kan je onderhoudskosten en afschrijving voor je bedrijfsauto wel aftrekken van je belasting. Let op: als je jouw auto ook gebruikt voor privé zaken moet je dit verrekenen.

Gebruik van aftrekposten

Ben je een freelancer met een eigen auto? Dan kan je de kosten voor het rijden van je privé auto voor zakelijke ritten aftrekken van je opbrengsten. Dit voor maximaal 0,19 cent per kilometer. De kosten voor onderhoud, afschrijving, brandstof en verzekering moet je dan ook privé betalen.

Auto gebruiken voor privézaken

Een voordeel van zelf een auto kopen of je eigen auto gebruiken voor je werk is dat je met de auto ook privérritten kunt rijden. Zo heb je wat meer vrijheid. Let op, als je meer dan 500 kilometer per jaar privé met je zakelijke auto rijdt, dan moet er bijtelling worden betaald. Bijtelling is een toeslag op je salaris voor het privégebruik van je zakelijke auto. Als je een auto huurt van een bedrijf of van het bedrijf waar je werkzaam bent moet je bijvoorbeeld tijdens vakanties je auto mogelijk inleveren. Ben je pas net begonnen als pakketbezorger? Dan kan je eventueel eerst een auto huren. Zo kan je eerst zien of het werk iets voor je is. Als je eenmaal weet dat je voor langere tijd wilt werken als pakketbezorger, kan je een auto aanschaffen.