Menu

Hier moet je aan denken als je een auto van de zaak krijgt

Heb je een nieuwe baan met een auto van de zaak? Gefeliciteerd! Neem ondanks dat je de auto van de zaak krijgt ook de regie over de keuze. In dit artikel lees je waarop je moet letten als je een auto van de zaak krijgt.

Tankpas of kilometervergoeding

Zorg dat je goede afspraken maakt over de vergoeding van je gereden kilometers. Vaak is er keuze tussen een tankpas of een kilometervergoeding. Als je vaak voor je werk naar andere locaties moet, is een tankpas prettig. Anders moet je steeds handmatig de aantal gereden kilometers doorgeven. Dit is veel administratief werk. Krijg je een tankpas? Zorg dan dat er duidelijke afspraken zijn over  de kilometers die je privé rijdt. Als je een elektrische auto neemt heb je dit probleem niet. Echter moet je dan wel genoeg gelegenheid hebben om je auto op te laden. Rijd je grote afstanden voor je werk? Dan is een elektrische auto niet ideaal. Een hybride auto is dan eventueel een betere duurzame optie.

Soort auto

Meestal mag je zelf kiezen welke auto je wilt of je hebt keuze uit een aantal soorten auto’s. Kies voor een merk wat het beste bij je past, bijvoorbeeld een Audi, Ford, Subaru of Volkswagen. Hoe weet je wat bij je past? Bezoek hiervoor verschillende showrooms. Voor het merk Subaru kan je bijvoorbeeld langs bij de SubaruStore. Er zijn verschillende locaties, zoals Subaru Aalsmeer en Haarlem. Zo zit er altijd wel een bij je in de buurt. Onderzoek ook of je voorkeur gaat naar een normale, hybride of elektrische auto. Als je helemaal vrije keuze hebt, kan de keuze best lastig zijn. Probeer daarom zo veel mogelijk te filteren op de functionaliteiten die je wilt. Rijd ook een aantal proefritjes om te ervaren of de auto fijn rijdt.

Regel een goede verzekeringen

Stem goed af met je werkgever hoe de verzekeringen geregeld worden. Moet je dit zelf regelen of regelt je werkgever dit? Leg vast of schade tijdens een privéritje ook verzekerd wordt. Ook als je verzekering door je werkgever wordt betaald kan het zijn dat de verzekering op je naam wordt gezet. Maak hier duidelijke afspraken over en laat het vastleggen op papier.

Naast deze onderwerpen is het ook belangrijk om af te spreken hoelang je deze auto gaat gebruiken. Bij sommige werkgevers mag je bijvoorbeeld na vijf jaar weer een nieuwe auto nemen. Zorg ervoor dat alle afspraken duidelijk zijn gemaakt en zwart op wit staan. Zo voorkom je problemen in de toekomst.