Menu

Dit kan je verwachten als je gaat rijlessen

Iedereen kijkt in het begin op tegen rijlessen, omdat je niet goed weet wat je ervan moet verwachten. Geen zorgen, achteraf valt het allemaal hartstikke mee! In dit blog lees je hoe een rijles er ongeveer aan toe gaat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en veel zelfverzekerder die auto instapt. 

De auto besturen

Ten eerste is het van belang dat je weet hoe je auto werkt en hoe je deze vooruit krijgt. Je zal dus eerst beginnen met het opstarten, gas geven, schakelen en remmen. In het begin zal je rijinstructeur je hierbij helpen, maar uiteindelijk moet je het allemaal zelf en tegelijkertijd kunnen. Ook zal je rijinstructeur je uitleggen hoe je welke lichten en ruitenwissers aanzet. In het begin lijkt het misschien lastig dat je aan alles tegelijk moet denken, maar uiteindelijk zal het allemaal hartstikke meevallen!

Anticiperen

Iets wat je veel zal moeten doen in de auto is anticiperen: vooruit denken. Hiervoor zul je goed de verkeersregels moeten kennen en op verkeersborden en tekens op de weg moeten letten. Scan als het ware al het verkeer op de weg en bedenk wat je moet doen om het veilig te passeren. Voordat je bijvoorbeeld een rotonde oprijdt, moet je al de fietser die naast je rijdt gezien hebben en afremmen om deze voor te laten. Zo rij je veel efficiënter en ook veiliger.

Bijzondere verrichtingen

Nu je de auto onder controle hebt en goed vooruit kan denken, moet je voor het examen nog bijzondere verrichten leren doen. Hierbij moet je bijvoorbeeld fileparkeren, in een rechte lijn 100 meter achteruit rijden, helling trekken, een bocht achteruit, omkeren door middel van steken of een halve draai. Je moet ze allemaal leren, maar gelukkig hoef je er op het examen maar 2 te doen.